Edellisen tekstin julkaisemisesta on vierähtänyt nyt kymmenisen kuukautta. Näiden kymmenen kuukauden aikana on tapahtunut paljon, mutta päällimmäisenä tästä vuodesta jäävät mieleen nämä kaksi asiaa:
- Vilulta leikattiin SLO-diagnoosin saatuamme kevään aikana kaikki kynnet ja kynsiluut. Hän on siis nykyään täysin kynnetön koira.
- Minä selvisin pahasta raskauspahoinvoinnista ja liitoskivuista ja elokuussa perheemme kasvoi jälleen ihanalla pienellä vauvalla <3
Näihin tiivistyy hyvin vuosi 2021 ja näitä, erityisesti tietysti Vilun tilannetta, perkaan hieman tässä tekstissä auki. Avaan erikseen myöhemmin vielä sitä, mikä agilityn tilanne elämässäni nyt ja tulevaisuudessa on, mutta tässä keskityn kuluneeseen vuoteen ja SLO:hon.
Vilun SLO vuonna 2021
Lupailin viime postauksessa, että päivittäisin blogin sivulehdelle Vilun SLO-tarinan etenemistä. Sitä en ole tehnyt enkä missään muussakaan muodossa pitänyt tarkkaa kirjaa tehdyistä operaatioista, käytetyistä rahoista tai muustakaan sairauteen liittyvästä. Tapani käsitellä asiaa on kuitenkin ollut päivittää Vilun kuulumisia Instagramiin (@ellakaij), joten sieltä minun on helppo palautella tapahtumia mieleeni. En nyt siis niinkään paneudu yksityiskohtiin vaan kirjoitan enemmänkin fiilispohjalta sitä, millainen kokemus SLO meidän perheessämme on ollut.
Vilun SLO-diagnoosi varmistui maaliskuussa. Kuten kirjoitin aiemmin, meidän oli tuolloin päätettävä, lähdemmekö kokeilemaan erilaisia lääke- ja ravintolisäyhdistelmiä sairauden helpottamiseksi (huom: ei siis parantamiseksi vaan vaivuttaaksemme sen remissioon) vai amputoidaanko koiran kynnet ja kynsiluut suoraan. Päädyimme amputaatioon seuraavista syistä:
1) Amputaatiota suositteli Vilua hoitanut Eva Einola-Koponen, jolla on paljon kokemusta sairaudesta ja sen hoitamisesta.
2) Lääkekokeilut eivät olisi välttämättä toimineet ja jos olisivat, oikeiden yhdistelmien ja määrien löytämiseen olisi voinut kulua paljon aikaa. Tänä aikana Vilun kynnet olisivat hajoilleet, murtuneet ja irtoilleet ja koira olisi ollut niiden vuoksi kipeä ja joutunut ravaamaan eläinlääkärissä nukutuksissa. Vaikka sairaus olisi saatu lepotilaan, se olisi voinut uusia milloin vain.
3) Meidän elämäntilanteemme näytti tältä: Lääkekokeiluilla ei ole tietoa siitä, milloin Vilu voisi taas elää normaalia elämää tai voisiko koskaan. Sairaus ei koskaan olisi niin sanotusti ohi. Amputaatio taas takaisi sen, että jos kaikki menisi suunnitellusti, akuutti paraneminen olisi hoidettu elokuun alkuun eli kuopuksemme laskettuun aikaan mennessä. Tämän jälkeen Vilu voisi elää tavallista kotikoiran elämää. Kupissa painoi siis myös koko perheen paras ja jaksaminen: Haluammeko uuteen muutenkin varmasti rankkaan arkeemme, jota määrittävät kaksi alle kaksivuotiasta ihmistaimea, sairastavan vai "terveen" koiran?
Ensimmäinen leikkaus suoritettiin maaliskuun lopulla. Tällöin Vilulta amputoitiin oikean etujalan ja vasemman takajalan kynnet ja kynsiluut. Leikkauksen jälkeen tassut suojattiin huolella ja siteitä vaihdettiin muistaakseni parin päivän välein. Alkuun koira ei tietenkään pystynyt kävelemään lainkaan, mutta se toipui valtavasta leikkauksesta yllättävän nopeasti ja konkkasi jo parin päivän jälkeen pissapaikkaa hakiessaan useamman metrin. Ensimmäiset päivät kuitenkin kannoimme Vilua sisällä ja ulkona paikasta toiseen.
Annan Instagram-stoorieni puhua puolestaan paranemisen suhteen. Kannattaa klikata kuvat auki ja videot suuremmiksi, jotta tekstit näkee lukea, tai sitten tsekata ne Instagramin puolelta (@ellakaij ja profiilista kohokohta "Vilun SLO").
Paraneminen ylitti oikeastaan kaikki odotukset, joita minulla oli. Vilu ei vaikuttanut erityisen kipeältä, kiitos kunnon lääkkeiden, ja se myös alistui kohtaloonsa parannella todella, todella kiltisti - ei siis hyppinyt seinille tai ryhtynyt muuten ikävillä tavoilla oireilemaan tylsyyttään. Kymmenen pistettä maailman upeimmalle pienelle bordercollie-paralle, jonka elämästä oli yhtäkkiä viety kaikki tekeminen.
- Oma piha helpotti paranemisvaihetta paljon, kun 20-kiloista koiraa ei tarvinnut kantaa kerrostalorapun portaita alas ja ylös. Onneksi olimme muuttaneet nykyiseen omakotitaloon vuotta aiemmin!
- Ota valintaasi tehdessäsi huomioon ihan oikeasti se, että pitkäaikaisvaikutuksia leikkauksille ei tiedetä. Muista kuitenkin, että Eva Einola-Koponen ainakin näin vuonna 2021 suositteli amputaatiota. Pidä mielessä, että päätös on sinun ja vain sinun ja koskettaa sinun koiraasi, ei kenenkään muun.
- Ennen leikkauksia ajattelin, että kynnettömänä koira voisi tehdä hyppytekniikkaa jumppamielessä. Tämän ajatuksen olen hylännyt täysin. Hypyt ovat nyt melkein pahinta rasitusta, mitä Vilun kroppa voi saada tämän ketjun vuoksi: Ei kynsiä -> vähemmän pitoa -> pitoa tuotettava muualta kropasta -> etupainoinen koira tuottaa pitoa etuosalla, erityisesti lavoilla -> kova rasitus etuosalle ihan tavallisessakin elämässä. Jos siis jo valmiiksi ekstrarasitetulla etuosalla teetettäisiin hyppyliikettä laskeutumisineen, ei todellakaan tehtäisi koiralle hyvää. En siis ikinä ajattelisi, että leikattu koira voisi tehdä agilitya, vaikka se kuinka itse siitä nauttisi ja pysyisi pystyssä.
- Leikkaukset maksoivat tikinpoistoineen reilut 800 euroa kumpikin eli yhteensä lähemmäs 1700 euroa. Vakuutuksen korvauskatto siis tuli aikaisessa vaiheessa vastaan. Näihin summiin meidän kohdallamme lisättiin myös monet kynnenpoistot ja eläinlääkärikäynnit leikkauksia ennen eli voisin lonkalta heittää, että koko sairauteen upposi noin 2500 euroa, josta vakuutus siis kattoi osan.
- Koiran akuutti paranemisvaihe vaati aikamoista sitoutumista, resursseja ja etätöiden tekoa, jotta koiraa pystyi vahtimaan ja kantamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti